Red Hot Chili Peppers – Under The Bridge, és ami mögötte van

1270

A számot szerintem szinte mindenki ismeri, történetesen a számomra legkedvesebb zenekarról van szó, a világ egyik legszebb számának tartom.

A szöveg egy autóúton hazafele fogalmazódott meg az énekesben, a Blood Sugar Sex Magik album születése idején (1991), amikor úgy érezte zenésztársai eltávolodtak tőle, és felidéződött benne a magánnyal és elszigeteltséggel teli drogfüggő időszaka a múltban.  Azért Under the bridge mert akkoriban egy bandatag húgának vőlegényének kellett kiadnia magát, hogy beengedjék maguk közé és megszerezhesse az adagját, mindezt Los Angelesben, egy bizonyos belvárosi híd alatt. A konkrét hidat nem árulta el, a morzsák alapján a legvalószínűbb az alábbi parkban található híd:

macarthur_bridge
MacArthur Park-i híd (Forrás)

Anthony nem akarta a bandának bemutatni a szövegeket, de Rick Rubin producer unszolására megtette, és a többiek pozitívan fogadták. John gyönyörű gitárt írt alá, amin jócskán hallatszik, hogy Jimi Hendrixen nevelkedett.

A szám egyébként hatalmas kereskedelmi sikereket ért el, a Billboard 100-as toplistáján második helyet és platina minősítést is. Nem hiába!

Fent az egyik leghíresebb koncertjükön (Slane Castle) hallhatjuk a számot, és ha jól fülel az ember, hallani ahogy az elején 80ezer ember rákezd az énekessel.

Úgy érzem, ez jól példázza a siker szót is, amellett, hogy borsózik tőle az ember háta.

Az alábbi videóban az eredeti videoklip látható 1991-ből.
Érdekesség, hogy az outro-ban John édesanyja (aki egy ígéretes énekesnő volt, de a családért feladta a karrierjét) és ismerősei énekelnek.

Bónuszként egy akusztikus verzió, ami sajnos rossz minőségű, mert levették a jobbat, viszont ebben egy versszakra John is beszáll az énekbe, érdemes meghallgatni, szeretjük a hangját 😉

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here