Gojira – A francia Godzilla

1280

Amennyiben extrém metalról esik szó manapság, akkor a francia Gojira zenekar neve egyértelműen az élmezőnyben startol. A zenekar nehezen emészthető, ám annál intelligensebb zenéjével a – lassú víz, partot mos – mondással szépen belefolyt a XXI. századi metál körforgásba.

A Gojirat több furcsa tény is övezi, ami a mai felkapott metal bandekre nem igazán jellemző: 1. Franciák. Igen, jó zenekar a világ bármely pontjáról jöhet, de nem éppen a Loire menti romanticizmusból cseppennek a legkarcosabb zenék, ezt be kell vallanunk. 2. A zenekartagok környezetvédelem iránti harcos elköteleződésük, ami az egész zenei stílusukat és szövegvilágukat is markánsan jellemzi, ezért kapják gyakran a „természetvédő metal” jelzőt. 3. A zenekar minden merch cuccát, albumborítóját a dobos Mario Duplainter barlangrajzszerű festményei díszíti. Talán pont e tények teszik a zenekar zenéjét egyszerre borzasztóan súlyossá és éterikusan vonzóvá.

A Gojira zenéjét nem lehet betenni „háttérzajnak” – ezért a következő ritmusokra szánj pár üres járatot, hogy feldolgozd, amit éppen látsz és hallasz. Nyitódalnak a zenekar legújabb klipes szerzeményét a ’Silvera’ c. számot választottuk, mely Júni 17-én startol majd legújabb ‘Magma’ c. albumukon. Alább füleljétek, hogyan hasít a  ‘Gift of guilt’ élőben, utána egy régebbi és még nyersebb Gojira költemény a ‘Way of all flesh’ albumról a ‘Vacuity’. Pazar lezárásként pedig egy nagyobb lélegzetvételnyi Gojira eposz a repülő bálnákról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here