Amorphis – Odin gyermekei

1106

Az év végre mindenhol összesítéseket, számotvetéseket láthatunk a mindennapi életben, így természetesen a zenében is. A Loudwire is közszemlére tette az általuk legjobbnak talált 20 metál himnuszt, amely 2015-ben hasított. A lista egyik legelegánsabb helyén trónol a finn Amorphis zenekar Death of a King című száma (amit fent meg is hallgathattok) ennek okán, és főleg azért, mert 12-én meglátogatják kis hazánkat, megérdemelnek pár sort egy kis barátkozáshoz.

Az Amorphis az északi volkmetal hullámnak az egyik legkiemelkedőbb és törhetetlen lovasa, főleg Tomi Joutsen 2005-ös belépése óta. Nagyon sokat árul el egy zenekarról a frontember kiléte, elsősorban énektudása és tehetsége miatt, de az sem mindegy hogyan pulzál a színpadon. Az agresszív tekintetű, szuggesztív énekes, kissé steampunkos mikrofon kreálmányával karakteres jelensége a zenekar produkcióinak, persze semmiképpen sem elhanyagolható torkával egyetemben. Az Amorphis zenéje egy csodálatos utazás az északi pogány kultúra rengetegében, néha egészen melankolikusan gyönyörű dallamokkal, míg másutt a kezünkben érezzük Thor kalapácsát is.

Itt van pár ízelítő, ami szerintünk igazán érdemes egy barátság kezdetéhez: az első nóta a The Wanderer, kifejezetten személyes kedvencünk, mely a 2013-as Circle albumon kapott helyet. A második egy élőfelvétel, mert azon áll vagy bukik minden, hogy élőben hogyan szól a banda, hallgassátok a Sampot. Szokásunk a végére egy akusztikus megnyilvánulást is beszúrni az ismertetőinkbe, mert akusztikusan jönnek ki igazán a hangok és egy teljesen más energiát ad az adott számnak, mint ahogyan a szaxofonnal megspékelt Enigmának is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here